Libitum 10 år – så började det

Nu i höst firar vi på Libitum 10 år! Mycket har hänt sedan Kenneth Skoog startade bolaget. Vi fortsätter att växa och är så tacksamma för förtroendet från alla er kunder runtom i Norden.

Kenneth berättar resan från då till nu

Jag jobbade själv som el-entreprenör och arbetade mycket mot villamarknaden. Jag såg en möjlighet att kunna tjäna mer pengar genom att erbjuda tillval inom elektro. Så i dialog med mina uppdragsgivare fick jag möjlighet att sälja tillval direkt till deras kunder dvs bostadsköparna. Jag skötte allting ifrån dialog med bostadsköparna, inköp, montage och fakturering av tillval.

Efter ett positivt bemötande på villamarknaden tog jag konceptet vidare till större bostadsprojekt. Dock insåg jag tidigt att det var en ganska bökig process att hantera rent administrativt, då det var många fler bostadsköpare i ett projekt. Först tog jag fram en excelsnurra som kunderna fick fylla i. Detta kompletterades med en CD-skiva där mina kunder kunde ta del av olika produktbilder.

Något år senare på en skidresa till Sälen kom jag i kontakt med en annan Trollhättebo som var en duktig programmerare. Jag tog hjälp av honom för att skapa en webbaserad portal för att hantera tillvalsprocessen. Det första projektet jag sålde in lösningen till var ett projekt för Riksbyggen med 18 radhus. Då var det fortfarande bara för tillval inom elektro.

En energikrävande och dyr läxa

Efter projektet med Riksbyggen var det ett HSB-projekt på 43 lägenheter i Vänersborg som fick nys om detta och ville använda systemet även för andra tillval. Allt gick bra och kunderna la sina beställningar i systemet. Sedan blev det en bugg som gjorde att all information försvann. Så det slutande med att jag fick åka runt till alla kunder och ta upp nya beställningar från dem. Det blev en dyr läxa och jag tappade lite energi.

Men något år senare, måste ha varit 2010, valde jag att satsa på detta fullt ut och bildade Tillvalsportalen (som sedan blev Libitum). Vi tog fram en helt ny plattform med ordentlig back-up mm. Vi sålde in nya plattformen till Stockholmshem, Biab AB, Andersson och Company mfl. Jag var runt och träffade olika investerare och jag förstod tidigt att jag hade kommit på något bra. Vi fyllde ett hål i branschen och vi var ensamma på marknaden.

År 2014 började vi gasa

2014 anställde jag två personer, Johannes och Jimmy, som båda är kvar på Libitum och varit med om att utveckla bolaget till det vi är idag. Jimmy började som säljare men gick sedan över till att bygga projekt och har stått för kvalitetstänk i allt vi gör. Jag visste med en gång att Johannes skulle bli uppskattad av kunderna, med sin bakgrund som bartender och B2B-säljare blev han ett perfekt tillskott till bolaget och båda är fortfarande mycket uppskattade av kunder och kollegor.

Efter det fortsatte jag att ta in fler delägare, tog fler kunder och anställde fler personer. 2017 valde jag att lämna över stafettpinnen till en extern VD, Sandra Isberg. Och det kändes rätt från dag 1.

Många utmaningar men vad har varit tuffast?

Det är tufft att vara entreprenör. Det har varit hårt arbete under många år för att utveckla produkten, få ekonomi i det vi gör och att vara ute och sälja.

Och det roligaste?

Att träffa kunder och få återkoppling på vilken bra produkt vi tagit fram. Något som verkligen hjälper kunderna. Otroligt kul att se resan som Sandra och gänget gjort de senaste åren. Ett annat roligt minne var att jag blev inbjuden att föreläsa på ett Almi event. Britt-Marie Bergfalk på Almi och Almi Väst har varit ett otroligt bra stöd för oss på hela den här resan.