Marknadens bästa bofaktablad

Bofaktablad, planlösning, planritning, ja kärt barn har många namn. Men hur ska egentligen ett bra bofaktablad se ut och vad ska det innehålla?: Vi ställde frågan till Jimmy Karlsson, Produktionschef på Libitum.
“Under min tid här på Libitum har jag sett en mängd olika bofaktablad. En del är tydliga med mycket information till kunden, men dessvärre är några bofaktablad raka motsatsen. Ett bofaktablad ska vara tydligt och kunna fungera som ett beslutsunderlag för kunden. Detta är i alla fall mina bästa tips till dig som utvecklare. Ställ dessa krav på din arkitekt”, säger Jimmy Karlsson Produktionschef på Libitum.

 

Varumärke

Anpassa bofaktabladet efter ditt företags grafiska profil alternativt projektets grafiska profil för att ge ett personligare intryck. Det är bostäder som är din produkt. När kunden köper en nyproducerad bostad finns den bara på papper vid säljtillfället – se därför till att ha ett snyggt papper.

Unika rum

För att underlätta kommunikationen med din kund eller med din entreprenör bör alla rum i bostaden ha sin unika rumsbenämning.

Har du fler sovrum bör dessa benämnas sovrum 1, sovrum 2 osv. Våtrummen ska benämnas efter vilken funktion de fyller. Exempelvis WC/D, är ett våtrum som utrustas med dusch som standard. Har våtrummet badkar som grundutförande heter det WC/bad. Utrustas våtrummet med tvättmaskin och torktumlare alternativt ska det heta WC/D/Tvätt alternativt WC/bad/tvätt.

Golvmaterial

Markera vad som är parkettyta och vad som är klinker på bofaktabladet. Detta kan göras med olika färger eller så använder man sig av en textur som stämmer överens med grundutförandets materialval. Till exempel 3-stavs naturfärgad ekparkett och antracit färgat klinker. Var dock noga med detaljerna när du väljer texturer eftersom många kunder fäster stor vikt vid dessa detaljer. Det kan handla om ett parkettgolv som läggs på längden eller bredden, eller klinker med rak eller halvförbandssättning.

Streckade valmöjligheter

Om du kommer att erbjuda tillval i form av väggar eller planlösningsförändringar är dessa bra att strecka in i bofaktabladet. Lika så för eventuellt tillval av badkar. Detta gör det också lättare för säljaren eller mäklaren att svara på frågor om möjliga tillval.

Symbolförteckning

Det är vanligt att man använder sig av symboler för att beskriva vilka saker som sitter var. Exempel för spis/häll, inbyggnadsugn, inbyggnadsmikro, garderober, tvättmaskin, torktumlare osv. Se till att enbart beskriva de symboler som förekommer i respektive bofaktablad. Det bör inte finnas med symboler i förteckningen för saker som inte finns i bostaden – det riskerar att förvirra kunden.

Skala, kompass, våningsplan

Ange alltid skalan, takhöjd, nordlig riktning och våningsplan. Allt för att vara så tydlig som möjligt.

EL

Det blir allt vanligare att ange placeringar på vägguttag, strömbrytare, lamputtag och eventuella spotlights i bofaktabladet. Detta för att öka tydligheten och bättre hantera kundens förväntningar.